bbq gerechten
Eten en Drinken

Het perfect grillen van vlees begint bij de basis

Goed barbecueën is gebaseerd op een alchemie van hout, rook en vlees. Dit betekent dat de brandstof de smaak zal beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten BBQ’s te koop, zo heb je die werken op gas, elektriciteit of houtskool. Maar een ding is bijna iedereen het over eens, traditioneel grillen op houtskool geeft een smaak af die je met elektrisch of gas niet krijgt.

Het is wel belangrijk de beste houtskool te gebruiken van hoge kwaliteit, die van hardhout zonder chemicaliën. Chemicaliën verminderen namelijk de verbranding. Vervolgens kun je met bepaalde houtsoorten de smaak beïnvloeden door hardhoutbrokjes toe te voegen van de eik, appel of kers. Een beetje gerenommeerd tuincentrum heeft wel een breed assortiment aan houtsoorten om te koken of roken.

bbq gerechten

Goede BBQ gerechten vergen enige voorbereiding

De grill moet heet zijn, maar als je niet dichtbij kunt staan omdat je dan geen wenkbrauwen meer hebt, kun je maar beter even wacht met het vlees erop te leggen. Het vlees is natuurlijk waar het allemaal om draait. De kunst is om de juiste delen van een dier te gebruiken. Delen waar minder bindweefsel en collageen in zitten zijn over het algemeen spieren die weinig gebruikt zijn en zullen daarom malser zijn.

Dit zal niet het goedkoopste vlees zijn die je bij een slager haalt. Goedkopere delen hebben meer bindweefsel en collageen(lijmend eiwit dat onderdeel is van bindweefsel). Dit soort vlees is geschikt voor te koken en stoven, maar niet voor bbq gerechten.

Laat het vlees eerst acclimatiseren voor je het gaat kruiden

Haal het vlees uit de koelkast en breng het op kamertemperatuur. De perfecte diktemaat voor een steak op de BBQ is minimaal vier cm. Het doel van het grillen is, een heerlijke geroosterde buitenkant te krijgen terwijl de binnenkant sappig en mals blijft. Dit kun je niet voor elkaar krijgen met een dun stukje vlees. Dep het vlees eerst droog voor je het gaat kruiden, nat vlees schroeit niet dicht en kan naar gekookt vlees gaan smaken.

Gebruik het laatste moment om het vlees te kruiden zeezout, geen keukenzout. Keukenzout smaakt te zout en bevat veel antiklontermiddel. Bestrooi het vlees op een agressieve manier met veel zeezout. Dit lijkt teveel van het goede, maar wat er tijdens het bereiden blijft zitten is precies genoeg voor een lekkere smaak. Leg het op de grill en draait het om de minuut, zodat het vlees gelijkmatig dicht schroeit. Leg het vlees nooit in de vlammen die door het vet opspringen, het vlees krijgt daardoor een brandsmaak en dat is juist wat we niet willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *